LEVERING AAN HUIS! <1.000kg. - 300€ | 1.000 kg. - 250€ | 2.000 kg. - 200€ | >2.500 kg. - 100€
  • +34 948 844 068
  • LV van 8.00 tot 13.00 uur
  • 5-10 werkdagen
  • Service voor professionals en particulieren

Geniet van xerotuinieren

door Joaquin Vicente Campo zeker October 07, 2020

Als je aan de slag wilt in de wereld van tuinieren, heb je waarschijnlijk gedacht aan het gebruik van cactussen of soortgelijke planten, omdat ze zeer resistent en gemakkelijk te verzorgen zouden zijn. En hoewel ze de beste bondgenoten van de beginnende tuinman kunnen zijn, is de waarheid dat je een paar eenvoudige tips moet volgen om te leren hoe je op de juiste manier voor ze kunt zorgen. In dit artikel leggen we uit hoe u aan de slag kunt gaan met xerogardening.

Wat zijn xerofiele planten?

Xerodigardening wordt gedefinieerd als het plannen van een tuin waarin rationeel gebruik wordt gemaakt van water. Xerofyten zijn planten die minder water verbruiken omdat ze zijn aangepast aan droge klimaten. Xerofiele plantentuinen, typisch voor het Middellandse Zeegebied en andere droge streken, komen weer in de mode door verantwoord waterverbruik aan te moedigen.

Voordelen van xerotuinieren

Zoals we al hebben uitgelegd, vermindert het gebruik van xerofiele planten in een tuin het waterverbruik aanzienlijk, omdat ze, in tegenstelling tot gazons en andere typische tuinplanten, vrijwel geen water nodig hebben. Bovendien zijn het winterharde planten die met weinig verzorging het hele jaar door mooi blijven. Ze zijn over het algemeen bestand tegen kou en vooral veel beter bestand tegen hitte en hoge temperaturen.

Aan de andere kant, en in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn xerofiele planten niet alleen maar cactussen. Er zijn veel planten die typisch zijn voor het mediterrane en warme klimaat, dus u kunt altijd de planten kiezen die het beste bij uw landschapsproject passen. Wij ontwikkelen het volgende punt.

Hoe xerofiele planten te gebruiken in landschapsarchitectuur

Xerofiele planten bieden veel mogelijkheden, omdat ze zeer veelzijdig zijn. Allereerst moet u nadenken over het type tuin dat u wilt creëren en de ruimte die u ter beschikking heeft. In kleine ruimtes moet je kleine planten kiezen, anders hebben de wortels niet genoeg ruimte. Cactussen zijn een geweldig idee omdat ze in vele vormen en stijlen verkrijgbaar zijn, waardoor ze een heel gevarieerd beeld geven. Een andere optie zijn vetplanten buiten de cactus, die over het algemeen laag worden en in een groot aantal vormen en kleuren voorkomen.

Als je een grotere ruimte hebt en andere soorten planten wilt hebben, zijn palmbomen een boom die je tuin veel persoonlijkheid kan geven. Je vindt ze in kleine maten, dus je hoeft je geen zorgen te maken. U kunt ook kiezen voor xerofiele struikachtige planten, vooral aromatisch, zoals rozemarijn, tijm of lavendel, die er niet alleen mooi uitzien, maar uw tuin ook heerlijk laten ruiken, en u kunt ze gebruiken om luchtverfrissers of etherische oliën te maken.

En over het algemeen is elke plant afkomstig uit een droog klimaat op zichzelf al xerofiel. Als u in een droog klimaat leeft, raden wij u daarom aan een kijkje te nemen bij plaatselijke kwekerijen en rond te vragen. Vergeet niet om de specifieke details van elke plant te kennen, zodat je ze de zorg kunt geven die ze nodig hebben.

En tot slot kunt u uw xerogarden compleet maken met andere decoratieve elementen, zoals grind, kiezelstenen of het tuingereedschap van uw keuze.

Kortom, een xerofiele tuin bespaart tijd en water zonder dat u de esthetiek en het plezier van een prachtige tuin opgeeft. Durft u gebruik te maken van deze vorm van tuinieren?
TERUG NAAR DE BOVENKANT